Sila klik

Tuesday, November 15, 2011

Bunohan sebuah filem lelaki kerana hampir kesemua pelakonnya adalah pelakon lelaki

Karya tulus dari hati
Oleh SHAZRYN MOHD. FAIZAL
shazryn.faizal@utusan.com.my
Gambar AMIN FARIJ HASAN dan ihsan APPARAT FILMS


FILEM Bunohan juga mendapat sentuhan pelakon hebat, Wan Hanafi Su sebagai Pok Eng.

ADA seorang teman bertanya, apakah istimewanya filem Bunohan sehingga ia mampu menjelajah dunia walaupun belum ditayangkan di negara ini.

Bukan itu sahaja, Bunohan juga mencipta rekodnya sendiri apabila ia mendapat hak pengedaran oleh Universal Pictures untuk menayangkan filem itu hampir ke seluruh dunia tidak lama lagi.

Apa yang membanggakan, Bunohan juga kini sudah mendapat tempat di beberapa festival filem antarabangsa sehingga mendapat ulasan yang sangat positif daripada pengkritik filem asing.

Sebagai contoh, sewaktu Bunohan ditayangkan di Festival Filem Antarabangsa Toronto 2011di Kanada sekitar September lalu, ia merupakan antara filem asing yang mendapat perhatian meluas.

Tidak cukup dengan itu, Bunohan juga mendapat ulasan positif dari majalah hiburan ternama,Variety dan The Hollywood Reporter yang menyifatkan filem itu sebagai sebuah karya yang cukup menakjubkan.

Malah, pujian melambung juga telah diberikan kepada semua barisan pelakon yang telah memberikan lakonan hebat dan mantap sehinggakan salah seorang pelakon utamanya, Faizal Hussein yang membawakan watak Ilham dalam filem itu dilabelkan sebagai Jack Palance Malaysia.

Memang sukar untuk memberikan jawapan itu kerana penulis sendiri belum pernah menonton filem tersebut melainkan sedutannya sahaja seperti mana yang terdapat di YouTube.

Bertemu dengan pengarahnya, Dain Said untuk membicarakan tentang kejayaan awalBunohan, dia sendiri tidak pernah menyangka bahawa filem kedua arahannya itu akan mendapat tempat di peringkat dunia.

Seperti mana pengkarya yang lain, tujuannya hanya satu iaitu mahu menghasilkan filem yang bermutu tinggi dan berkualiti agar ia dapat dinikmati oleh masyarakat.

"Saya cukup sedar di sebalik kejayaan yang saya kecapi menerusi Bunohan, ada juga pihak yang melemparkan kata yang kurang manis dengan mengatakan saya lebih mengutamakan pasaran antarabangsa berbanding negara sendiri.

"Jujurnya, bukan itu matlamat saya. Sebaliknya, saya menganggap kejayaan Bunohan sebagai satu rezeki yang saya sendiri tidak pernah terfikir.

"Bukannya saya tidak mahu menayangkan Bunohan di negara sendiri. Saya perlu ikut giliran Syarat Wajib Tayang sama seperti deretan filem lain yang perlu menunggu tarikh tayangan.

"Berkat kesabaran menunggu, insya- Allah, Bunohan akan ditayangkan di pawagam tempatan bermula Mac tahun depan. Saya harap penantian itu akan berbaloi untuk penonton di negara ini," jelasnya dalam nada penuh mengharap sewaktu ditemui di kediamannya di Titiwangsa, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Sekadar berkongsi cerita, Dain memberitahu peluang Bunohan untuk berkelana ke festival antarabangsa sebenarnya datang tanpa diduga.

Semuanya bermula dengan hubungan rapatnya dengan seorang kenalan baik, Tim Kwok yang mempunyai rangkaian dengan beberapa pihak dan agen pemasaran filem di Amerika Syarikat (AS).

Kebetulan kata Dain, sewaktu mereka ke Hong Kong, pertemuan dengan seorang agen dari Easternlight Films yang berpangkalan di Los Angeles (AS) telah membuka pintu untukBunohan.

"Jadi, bermula daripada situ, saya membina rangkaian itu dan Alhamdulillah, Bunohanmendapat tempat di peta perfileman dunia. Semua ini tidak datang bergolek. Semuanya adalah berkat usaha keras dan kesungguhan untuk menghasilkan filem ini.

"Bukan mahu mendabik dada dan merasakan diri saya seorang yang hebat tetapi apabila ada pihak yang menghargai filem tempatan seperti ini, bukankah itu satu kejayaan dan penghargaan?

"FILEM kita sebenarnya mampu untuk menongkah arus perfileman antarabangsa dengan berbekalkan iltizam serta mutu kerja yang mampu membuka mata orang luar," itu kata Pengarah Bunohan Dain Said yang masih lagi tidak percaya dengan sambutan dan penghargaan yang diberikan oleh penonton antarabangsa sewaktu di Toronto tempoh hari.

Bukan hanya di Toronto, Bunohan juga telah mendapat undangan untuk ditayangkan di Fantastic Fest, Austin, Texas, Amerika Syrikat (AS) pada September lalu.

Terbaru, Bunohan menjadi satu-satunya pilihan filem dari Malaysia untuk ditayangkan di Festival Filem ASEAN yang akan berlangsung selama dua hari bermula esok (16 November).

Benar. Industri kita begitu kecil dan kerdil tetapi Dain telah membuktikan bahawa kuasa filem tempatan juga sebenarnya besar dan gah di mata karyawan luar.

Dengan ini, secara tidak langsung Bunohan telah meneruskan legasi seni filem-filem tempatan selain menempatkan diri Dain dengan pengarah filem lain yang mana karya mereka mendapat perhatian di luar negara.

Dalam kesempatan itu juga, Dain atau nama penuhnya, Dain Iskandar Said turut ditanya tentang keistimewaan filem Bunohan yang pada awalnya menggunakan judul Bunga Lalangitu.

Sambil merenung jauh sebelum memberikan hujahnya, sebagai pembikin filem, Dain menyifatkan Bunohan adalah naskhah yang dilahirkan dari hati yang tulus serta dekat di hatinya.

Apatah lagi, dibesarkan di Tumpat, Kelantan, Dain begitu tertarik dengan aktiviti tomoi yang menjadi aktiviti wajib dan menjana ekonomi daripada kelab-kelab tomoi.

"Boleh dikatakan Bunohan lahir daripada pengamatan dan pengalaman saya sewaktu kecil yang melihat bagaimana aktiviti tomoi juga sebenarnya mempunyai metafora di sebalik definisi ganas yang sering dilabelkan.

"Ia sebenarnya menghubungkan ikatan kekeluargaan mereka menerusi perniagaan yang dijalankan sekali gus memberi idea kepada saya untuk menulis naskhah ini.

"Mungkin ada yang tidak tahu, Bunohan itu juga merupakan sebuah tempat di Kelantan," katanya yang memberitahu kisah Bunohan sudah berada dalam mindanya sejak lima tahun lalu sebelum dia mengarahkan filem pertamanya, Dukun.

Namun kata Dain, bukanlah kisah tomoi yang menjadi tunjang kepada penceritaan Bunohantetapi ia sebenarnya memaparkan kisah hubungan kekeluargaan antara tiga adik-beradik yang dilakonkan oleh Faizal, Zahiril Adzim dan Pekin Ibrahim.

Ternyata Dain boleh dianggap sebagai seorang pengarah yang cukup bertuah kerana mendapat barisan pelakon yang mantap dan berkaliber sekali gus meletakkan filem ini sebagai antara yang terbaik dan wajar menjadi tontonan wajib kelak.

Jelas Dain, dia begitu tertarik untuk mendapatkan pelakon yang mempunyai bakat lakonan hebat yang mampu diketengahkan dalam filem ini selain menghidupkan watak masing-masing.

Boleh dikatakan Bunohan sebuah filem lelaki kerana hampir kesemua pelakonnya adalah pelakon lelaki dan hanya model terkenal, Tengku Azura sahaja satu-satunya pelakon wanita dalam filem ini.

"Saya cukup kagum dengan persembahan setiap pelakon dalam filem ini. Sebagai pengarah, saya tahu di manakah kekuatan mereka dalam membawakan watak yang dicipta untuk mereka.

"Pekin misalnya, pada awalnya watak untuknya adalah kecil sahaja tetapi mungkin sudah menjadi rezekinya, watak Bakar menjadi miliknya.

"Begitu juga dengan Zahiril yang saya rasakan mempunyai aura yang sangat kuat sewaktu menontonnya beraksi di pentas teater. Ternyata watak Adil cemerlang di tangannya," ujarnya yang berpuas hati dengan mutu lakonan setiap pelakonnya.

Selain mereka, Bunohan turut dibintangi oleh Namron, Bront Palarae, Wan Hanafi Su, Hushairy Husin, Amerul Affandi dan Soffi Jikan.

sumber: Utusan Malaysia Online

No comments: