Sila klik

Tuesday, June 14, 2011

KL Gangster raih RM6.2 juta


Oleh Rozdan Mazalan
rozdan@bharian.com.my
2011/06/14

Babak dalam KL Gangster.
Babak dalam KL Gangster.
Kutipan selepas empat hari tayangan, atasi saingan filem Hollywood 

FILEM tempatan sudah ada penontonnya tersendiri walaupun dengan kemasukan filem daripada luar negara.
Kali ini dibuktikan dengan filem penuh aksi terbitan Skop Production Sdn Bhd, KL Gangster yang meraih kutipan menakjubkan sehingga RM6.2 juta hanya dalam tempoh empat hari tayangan, bermula 9 Jun sekali gus melakar sejarah tersendiri.


Biarpun bersaing dengan beberapa filem blockbuster Hollywood seperti Kung Fu Panda 2, X-Men: First Class dan Super 8, buah tangan Syamsul Yusof itu nyata punyai tarikan sendiri. 

Syamsul berkata, dia tidak menyangka sambutan luar biasa diberikan penonton walau pada masa yang sama berhadapan dengan dakwaan Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah Malaysia (PEKIDA) berhubung pendedahan kod rahsia. 

“Memang saya tidak menafikan, sedikit sebanyak isu itu menarik penonton ke pawagam untuk mengetahui apa yang digembar-gemburkan. Tetapi sebenar sebelum isu itu timbul lagi sambutannya cukup menakjubkan pada hari pertama tayangan apabila meraih kutipan RM1.5 juta. 

“Alhamdulillah, saya sangat bersyukur kerana dari hari pertama hingga hari ini (semalam) sambutan filem ini masih lagi mencipta sejarah untuk penerbitan filem Melayu dari syarikat Melayu sendiri,” katanya yang dihubungi Hip semalam. 
Sebagai pengarah muda yang berjaya, Syamsul menyatakan bukanlah haknya untuk bercerita mengenai kutipan tiket, malah lebih bersemangat bercerita mengenai kehendak penonton masa kini. 

“Sebenarnya jika hendak ikutkan, saya bukanlah orang yang layak untuk bercerita mengenai kutipan tiket, ia adalah hak produser iaitu ayah saya sendiri. 

“Secara peribadi pada pengamatan saya, hari ini saya melihat ramai produser filem seolah lebih mengejarkan kepada kutipan tiket dan rekod baru yang ingin dicipta. 

“Saya sebenarnya tidak begitu selesa apabila orang mengajukan mengenai rekod yang hendak dicipta melalui filem arahan saya. Kalau boleh saya lebih suka memikirkan apa lagi yang dimahukan penonton kita hari ini dan melihat kualiti produk kita mampu atau tidak menyamai filem Hollywood,” katanya lagi. 

Selain Syamsul, KL Gangster turut dibantu sepupunya, Rizal Ashraf, selain bapanya sendiri, Datuk Yusof Haslam turut menyumbangkan idea. Ia menampilkan Aaron Aziz selaku watak utama, Syamsul sendiri, Adi Putra, Zul Huzaimy, Sheera Iskandar, Wan Maimunah dan Ridzuan Hashim. sumber: Berita Harian Online

No comments: